Sanem ÖZDEMİR

Sanem Özdemir Kazdağları’ndaki atölyesinde yaşayan bir ressam. Resimlerinde öne çıkan unsurlar cinsiyet, aile ve toplum ilişkileri. Birçok görsel ve yazıyı biriktirerek kolaj mantığıyla çalışan sanatçı zaman kavramı üzerinde de yoğunlaşıyor. Resim kariyerinin yanında farklı çalışmalarıyla da dikkat çeken sanatçının hayatı ve Towdoo markası tasarımları hakkında bir sohbet gerçekleştirdik.

Resim kariyerin nasıl başladı ve nasıl gidiyor?

2016 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi resim bölümüne girmeye hak kazandım. 2021 yılında bu bölümden mezun oldum. Çok çalışkan bir öğrenciydim, zamanımın çoğunu resim yaparak ve araştırarak geçirdim. Çeşitli karma sergilere katıldım, yarışmalara başvurdum, galerilerle görüştüm. Bir süre sonra kendi sergimi kendim açma kararı aldım. 2023 yılında ‘Çizik’ isimli ilk kişisel sergimi İstanbul’da açtım. Bu sergi benim için çok önemli oldu, çünkü her şeyini kendim yaptım ve kendime olan güvenim arttı. 2024 yılı haziran ayında Kazdağları’na taşındım. Her geçen gün yaptığım işi daha çok seviyorum ve çalışmaya devam ediyorum.

Towdoo ile olan bağlantın nedir?

Towdoo annemin 2016 yılında oluşturduğu bir marka. Ben en başında çok dahil değildim. Öğrencilik yıllarımda daha çok resme odaklanmak istedim. 2021 yılına kadar plaj ürünleri odaklı olan marka, annemin çevre dostu cupro kumaş ile tanışmasıyla kıyafet koleksiyonları da çıkaran bir marka halini aldı. Ben de bu koleksiyonların tasarımcısı oldum.

Tasarımlarının ilhamı nedir ve her yeni tasarıma yaklaşımın nasıl?
  • Benim için tasarım kısmı biraz kişisel ilgi ve markamıza yönelik çalışmalar üzerine ilerliyor. Telefonumda her zaman kendim için kaydettiğim görseller, istediğim kıyafetler yer alıyor ve deneme yanılma yoluyla kolaj gibi birleştirdiğim parçalar bir tasarıma dönüşüyor.
  • İlhamım çoğu zaman resimler, eski filmler ve çevremdeki kadınlar oluyor. Towdoo kadını diye konuştuğumuz zaman ortaya çıkan özelliklere göre uygun tasarımlar oluşturmaya çalışıyoruz. Kendi tarzını yaratan, zamansız şık bir dolaba sahip olmak isteyen ve bizim gibi doğaya ve sanata değer veren kişiler için tasarım çıkarıyoruz.
  • Her yeni tasarım/koleksiyon annemle kararlaştırdığımız konsept üzerine çıkıyor. Her seferinde daha detaylı düşünüp daha uzun süre dolapta kalacak ürün tasarlamaya çalışıyorum.
Markanın hedefleri neler?
  • İlk başta annemin baskı ve tasarımın birleşimi fikri ile kişiye özel havlular üretildi. Bu başlangıç bizim için özgünlüğün ve tarzın marka için önemli olacağının göstergesiydi. Plaj ürünleri geliştikçe sadece bu alanda değil aktarmak istediklerimizi kıyafetler ve koleksiyonlarla yansıtmak istediğimize karar verdik. Eski kıyafetlerin uzun süre kullanılabilmesi, detaylı düşünülmüş tasarımlar ve kendi olabilen kadınlara olan hayranlığımla tasarım yapmaya başladım.

 

  • Hedefimiz ürünlerimizdeki kalite, kumaş seçimi ve tasarımlar ile bir yaşam biçimi ortaya koymak. Bu yaşam biçimine katılmak isteyenlere de ‘join the circle’ diyoruz.
Senin hedeflerin neler, sırada ne var?

Benim için sırada Bodrum’da açacağım sergim var. Bir yandan da başka projelerle ilgileniyorum. Aynı anda farklı işler yapıyorum bu nedenle yoğun bir çalışma hayatım var.

/snmozd

preloader